Straatfotografen: Yolanda Vannerem

Deel deze pagina

Deelnemers aan mijn workshop straatfotografie stellen een van hun favoriete foto’s voor. De beurt is aan Yolanda Vannerem. Ze vertelt over de foto die ze in de zomer van 2019 in Duitsland maakte, en ook wat ze leuk vindt aan straatfotografie.

“Dit beeld heb ik gemaakt in München. Om deze grootstad te bezoeken beland je automatisch in een metrostation. Tussen de drukte en chaos heen stond ik ineens op de roltrap achter een merkwaardig “art of legs”. Regelmatig keek de Duitse dame achterom en ontving ze mijn brede glimlach, terwijl ik in mijn linkerhand beneden met de camera trachtte een geschikte compositie te vinden op haar benen. Gelukkig was het een hoge roltrap 😊.

Door het strijklicht vormen de zachte kleuren van de huid, sandalen en kledij een mooi geheel, waarbij de reflectie links nog net een extra dimensie geeft. Soms ga ik ook over tot een zwartwit nabewerking om extra contrast weer te geven, maar dit bekijk ik per beeld. “The art of arms” was ook nog een optie, maar de dame ging niet meer de roltrap af, noppes dus!”

Over straatfotografie

“Mijn interesse in de fotografie situeert zich in drie domeinen: natuur-, architectuur- en straatfotografie. Meestal zoek ik daar ook de richting van het minimalistische, abstracte en creatieve op.

In de straatfotografie zoek ik vooreerst de locaties, waar vooral vorm, kleur, reflectie, beweging, licht en schaduw aanwezig zijn. Zo probeer ik dan op het geschikte moment de geschikte persoon op de geschikte plaats vast te leggen. Ik probeer drukte en chaos te vermijden in het straatbeeld omdat ik in mijn beelden vooral rust en eenvoud wil weergeven. Soms word ik toch verrast of aangetrokken door bepaalde personen, een tafereel of situatie. Dit zijn eenmalige ervaringen die je nooit meer nadien kan herhalen. Dat maakt me extra blij als het verwachte beeld dan toch gelukt is.

Een moment vastleggen in een fractie van een seconde geeft mijn persoonlijke visie op de samenleving, die ik graag met anderen wil delen.”

Meer werk van Yolanda Vannerem:


Klik hier voor info over workshops straatfotografie in Antwerpen

Terug naar boven