Welke type fotograaf ben jij?

Deel deze pagina

Fotografen zijn net mensen. Je hebt ze in alle smaken en typen. Als je met veel van die (soms niet zo) vreemde vogels in aanraking komt, ga je vanzelf verschillende soorten identificeren.

Hieronder een lijstje van negen typen. Ik ben benieuwd: welk type fotograaf ben jij? Doe mee met de poll onderaan!

Even vooraf. Neem het niet te letterlijk. Velen van ons passen in meer dan een hokje. Voor het gemak spreek ik steeds in de hij/hem-vorm, maar uiteraard mag je ook overal zij/haar lezen, of eender wat.

De nerd

De nerd kan eindeloos babbelen over camera’s, weet precies wat er te koop is en heeft over elk merk een mening, ook al heeft hij er nog nooit mee geschoten. Nerd zijn kost veel geld. En de zucht naar het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste, blijft niet beperkt tot camera’s. Ook objectieven en andere randapparatuur voeden zijn energie. Hoewel nerds de camerabranche overeind houden met hun onstuitbare consumptiegedrag, vind je onder beroemde fotografen zelden volbloed nerds. De nerd is per saldo minder geïnteresseerd in foto’s, maar vooral in de technologie die foto’s produceert.

De rustzoeker

Na een drukke werkdag of een stresserende conversatie thuis, trekt de rustzoeker er graag met de camera op uit. Door de omgeving te observeren en te bedenken wat en hoe dit te fotograferen, kan de rustzoeker zich mentaal even afsluiten van alle dagelijkse zorgen. Fotograferen is voor dit type therapie; een manier om de batterij opnieuw op te laden. Dat doet de rustzoeker ook het liefst alleen. Even geen gezeur van anderen: in de wereld die hij in de zoeker ziet, is alleen hij de baas. Dat sterkt het zelfvertrouwen en geeft de moed om de confrontatie met zijn problemen opnieuw aan te gaan.

Het gezelligheidsdier

Met het gezelligheidsdier verveel je je nooit. Voor dit type is fotograferen een sociale activiteit. Het gezelligheidsdier vindt werken met mensen heerlijk en zal een huwelijksreportage desnoods gratis doen. Het enthousiasme van het gezelligheidsdier is aanstekelijk en slaat snel over op de omgeving, waardoor dit type ook als portretfotograaf goed uit de voeten kan. De drukte op straat voelt als een tweede huid. Het gezelligheidsdier weet de schroom om vreemden te fotograferen gemakkelijk te overwinnen. Ben jij er een? Prijs je gelukkig: dit type heeft alles in huis om van fotografie een beroep te maken.

De vervalser

De vervalser is de koning van de nabewerking. Photoshop kent voor hem geen geheimen en een foto is pas geslaagd wanneer hij er langdurig digitaal aan geprutst heeft. Voor de vervalser kan een foto niet scherp genoeg zijn, en blijft geen detail ongezien. Hij vervangt de hemel boven het Antwerpse MAS met een paar muisklikken door de zonsondergang van Tokio, maakt voorhoofden op eenvoudig verzoek volledig rimpelvrij, gumt zonder scrupules hinderlijke voetgangers en vuilbakken uit het decor en ziet in HDR het summum van schoonheid. Weet je niet weet wat HDR betekent? Dan ben je geen vervalser.

De student

De student heeft net als de nerd belangstelling voor technologie, maar is meer geïnteresseerd in het hoe dan het waarmee. De student wil begrijpen hoe iets functioneert en het ontstaan van een foto verklaard zien. Voor de student zit achter alles een reden en een methodiek. Daarom wordt hij graag aan de hand genomen, als het moet een leven lang, want er is steeds iets nieuws te leren. De student kan vaak goede foto’s maken als hij eenmaal begrijpt hoe dat moet, en wil elk genre weleens proberen, maar heeft moeite met het ontluiken van de eigen creativiteit. Dat geeft hem wel stof om nieuwe vragen te stellen.

De anarchist

De anarchist is het ongeleide projectiel onder de fotografen. Hij werkt zonder vooropgezet plan, doet waar hij zin in heeft, experimenteert dat het een lieve lust is en vindt het geen probleem als de horizon doorlopend scheef staat, het onderwerp onscherp is en de bedoeling van de foto volkomen onduidelijk. De anarchist trekt zich niets aan van populaire concepten als storytelling, interesseert zich niet bovenmatig voor waardering of succes, en wil vooral plezier hebben in het fotograferen zelf. Hoe ziet de wereld eruit als je ze beperkt tot een rechthoekje? Meer wil de anarchist niet weten.

De influencer

Influencers zijn de kinderen van Instagram. Zij gebruiken fotografie als een middel om zichzelf te tonen en hun ego een boost te geven. Vaak doen ze dat door een soort sprookjeswereld op te roepen, waarin alles net een tikje mooier is dan in werkelijkheid. De influencer houdt van zacht en aangenaam. Stijl is belangrijk. Dus besteedt de influencer aandacht aan designs die de grote massa aanspreken. Hij wordt gelukkig van likes, want die zijn het bewijs van influence. Het is niet verwonderlijk dat zich onder dit type veel onzekere tieners bevinden. Maar pas op: ook fotograferende volwassenen kunnen zich als influencers gedragen.

De aanklager

De aanklager wil onrecht in beeld brengen en misstanden verwoorden. Dat hij dit met een camera doet, komt vooral omdat hij van zijn ouders niet naar de kunstacademie mocht en voor gitaarspelen geen geduld heeft. De aanklager denkt en handelt snel, gaat elke uitdaging zonder mekkeren aan en heeft een voorkeur voor zwart-witfoto’s. Misschien wel omdat hij de wereld ook tamelijk zwart-wit ziet. Je raadt het al: documentairefotografie is zijn ding. Bij het fotoagentschap Magnum wemelt het van aanklagers en hun betekenis voor pers- en straatfotografie mag je niet onderschatten.

De wiskundige

De wiskundige zoekt naar abstracties. Zijn beelden worden bevolkt door lijnen, driehoekjes, vierkanten, cirkels en kleurvlakken. Wat die samen voorstellen is van secundair belang. De wiskundige heeft een ongewone kijk op de omgeving, wat tot originele plaatjes kan leiden. Zijn foto’s kunnen op de buitenwacht soms koud overkomen, maar de wiskundige ervaart dat heel anders. Hij geniet van strak, ordelijk en clean en ontleent daar warmte aan, en gruwt daarentegen van diffuus en groezelig. Wiskundigen zijn vaak goede grafisch ontwerpers, al zijn niet alle goede grafische ontwerpers wiskundigen.

Welk type fotograaf ben jij? Doe mee met de poll hieronder. Kies het type waarin jij je het meest herkent. In april maak ik de resultaten bekend.

Welk type fotograaf ben jij?

10 reacties

  • Marc Pennartz

   Niet abnormaal dat je meerdere typen herkent. Ik pendel zelf tussen die twee. Alleen dat pollsysteem slaat tilt als je meerdere opties aankruist 😉

 1. Vera Van de Peer

  Één leuke opdracht. Ik miste nog een type mens nl de zinzoeker, ik bedoel dat je in het alledaagse ook het bijzondere zoekt. En daar zou ik mezelf vooral onderbrengen.

 2. Marc

  1 hokje? Niet te doen! Een beetje aanklager, wat meer rustzoeker, zeker geen nerd en absoluut geen vervalser. Gewoon (hopelijk zéér binnenkort) de straat op, real life, op stap en vastleggen wat je opmerkt en mooi/sterk/leuk/boeiend vind; kijken, vastleggen en genieten (niet noodzakelijk in die volgorde) en ja, ook wat zinzoeker zoals Vera het mooi omschrijft…

 3. Ria Vanhees

  Eigenlijk kan ik me in geen enkel typetje terugvinden, al leun ik het meest aan bij de rustzoeker. De rustzoeker die er liefst met een gelijkgezinde op uit trekt, niet om het hoofd leeg te maken, maar uit puur opgaan in het vastleggen van wat ik mooi vind en even in een andere wereld te vertoeven.

  • Marc Pennartz

   Zoals ik al schreef: je moet het niet te letterlijk nemen. En natuurlijk zijn mensen vaak een mengeling. Het is vooral om te laten zien hoe verschillend mensen fotografie benaderen.

 4. Luc Maes

  Ik loop graag observerend rond. Alleen met fototoestel. Soms kom ik ook thuis zonder enige foto te hebben geschoten, maar misschien wel met ideeën voor de volgende dag.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven