Vergeet wat je weet

Deel deze pagina

Straatfotografie is een genre met heel weinig regels. Dit laat je toe om haast oneindig te experimenteren. Maar dat vraagt wel een bepaalde instelling, een mindset zoals Engelstaligen die noemen.

Wie andere vormen van fotografie gewend is en graag volgens vastomlijnde regels werkt, zal een paar dingen moeten vergeten om plezier te beleven aan straatfotografie. Hier volgen ze!

  • Vergeet de camera.

Nee, niet letterlijk! Je moet alleen niet aan je camera denken. Want straatfotografie draait om visie, niet om techniek. Ben je geen kampioen in het snel en perfect instellen van je toestel? Vertrouw op de technologie en de (half-)automatische standen. Concentreer je op het belangrijkste in fotografie: kijken. Scan je omgeving met je ogen. Een straatfoto moet je zien. De camera neem je mee als afmaker.

  • Vergeet de theorie.

In straatfotografie mag de horizon scheef staan. Het is geen probleem als iets of zelfs alles onscherp is of bewogen. Over- en onderbelichten? Ook toegestaan. Plaats je onderwerp gerust links, rechts, boven of onderaan in je foto. Alles mag. Dat wil niet zeggen dat je slechte foto’s moet maken. Wel dat je alle middelen, ook de minst voor de hand liggende, mag inzetten om de zeggingskracht te maximaliseren.

  • Vergeet de tijd.

Ga op pad met je camera zonder op de klok te letten. Stop pas als de accu het begeeft, of als je van vermoeidheid neervalt. Straatfotografie is geen genre dat je in een middagje onder de knie krijgt. Het is niet eens zeker of je in die paar uurtjes één goede straatfoto kunt maken. Maar omdat je steeds iets anders ziet, is er telkens weer een nieuwe kans.

  • Vergeet je voorbeelden.

Is er een fotograaf tegen wie je opkijkt? Een van wie je denkt: wat hij/zij kan, wil ik ook kunnen? Prima. Je kan veel leren door het werk van anderen te bestuderen en bepaalde technieken te imiteren. Maar als je een eigen beeldtaal wil ontwikkelen, moet je niet aan je voorbeelden denken als je fotografeert. Foto’s die jouw persoonlijkheid reflecteren, die jou het diepst raken, maak je door je hart te volgen. Wat jij mooi vindt en jou beïnvloedt, sijpelt vanzelf wel door.

  • Vergeet gemiste kansen.

Niets zo frustrerend als een moment dat je mist omdat je te laat afdrukt, of een onderwerp dat niet doet wat jij wil. Maak er geen punt van. Dit is eigen aan straatfotografie: de meeste foto’s mislukken. Maar van gemiste kansen leer je. En de geslaagde foto’s geven dan des te meer voldoening.

Gratis ebook

 
Terug naar boven