Straatfotografie in de sneeuw

Deel deze pagina

Is het sneeuwfotografie of straatfotografie in de sneeuw? Noem het hoe je wil, maar ik heb ervan genoten. We hadden in België voor het eerst sinds jaren weer eens sneeuw die een paar dagen bleef liggen. En dat hebben we geweten.

Half België schoot naar buiten, vrieskou en virus trotserend, en stortte Instagram, Facebook en andere digitale marktpleinen vol met winterbeelden. Wat maakt sneeuw zo fotogeniek?

Aan de ene kant, het feit dat ze in België weinig valt. Mensen fotograferen nu eenmaal graag dat wat afwijkt. Ik heb zeven jaar in Zweden gewoond. Daar is de sneeuw minstens zo fotogeniek, maar niemand rent er met een camera naar buiten als de vlokjes vallen, want dat doen ze in grote delen van Zweden elk jaar.

Aan de andere kant, sneeuw verandert je omgeving en laat kleuren mooier uitkomen. Normaal bestaat onze omgeving voor een groot deel uit zwart en grijstinten. Dat is zo vanzelfsprekend dat het ons amper opvalt. Sneeuw haalt veel van dat zwart en grijs weg. Ineens gaan de kleuren van je omgeving eruit springen.

De stilstaande tijd

En dan is er de romantiek van de sneeuw. Ergens roept sneeuw warmte op. Een gevoel van verbondenheid. Kerstmis, van die dingen. Misschien wel omdat sneeuw ons ertoe aanspoort bij elkaar te kruipen voor een knus haardvuurtje. Volgens geruchten willen sommigen spontaan The Sound of Music kijken als er sneeuw valt. Help!

Even goed heeft sneeuw een zekere melancholie en een tijdloosheid. Het is alsof de wereld even stilstaat en je een seconde alle onnozelheden doet vergeten die het dagelijks leven zo vaak en zo onnodig druk en jachtig maken. Omdat sneeuw geluid dempt, wordt de wereld er ook stiller van.

Ja, ik hou van de sneeuw. En nee, kou is geen probleem. Daar hebben mensen iets voor uitgevonden: kleding.

Collectie in de sneeuw

De straatfotograaf, die ploegt door, sneeuw of geen sneeuw, haardvuur of geen haardvuur. Hoewel ik door allerlei beslommeringen weinig tijd had om er tijdens de sneeuw op uit te trekken, lukte het me toch een kleine collectie sneeuwfotografie aan te leggen. Een gevarieerde verzameling, al zeg ik het zelf.

Van mij mag het wel meer en vaker sneeuwen. Het witte landschap is in maagdelijke toestand immers het mooist. Maar goed, we gaan niet klagen: in België is elke vlok een geschenk.

De foto’s zijn gemaakt in Antwerpen en Mortsel.

Klik op de foto voor een vergroting.

 

 

Terug naar boven