Straatfotografie: boeken om van te leren

Deel deze pagina

Straatfotografie leer je het best op straat, maar boeken kunnen helpen en inspireren. Welke straatfotografieboeken zijn dan de moeite waard? Ik licht er drie uit.

Even vooraf: dit lijstje is verre van compleet. Het aanbod in dit genre is langzamerhand overweldigend. Daarnaast kan je veel leren van boeken die het werk van louter één fotograaf behandelen. Maar als je wil beginnen met straatfotografie, zijn de boeken hieronder (alle drie Engelstalig) een prima startpunt.

Street Photography: Creative Vision Behind The Lens – Valérie Jardin

Straatfotografie boek Valerie JardinValérie Jardin is een Franse fotografe die in de VS woont en over de hele wereld workshops geeft. Zelf fotografeert ze het meest in zwart-wit. Hoewel ze geen opvallende eigen stijl heeft, zal menigeen ervan dromen om ooit haar niveau te bereiken. Hoe je dat doet, legt ze hier zelf haarfijn uit.

Het eerste deel van het boek geeft algemene tips over straatfotografie. Tussendoor vindt je opdrachtjes die je meteen in praktijk kan brengen. In het tweede deel behandelt ze tientallen eigen foto’s. Ze vertelt bij elke de ontstaansgeschiedenis, wat ze ermee voor ogen had en hoe ze tot de foto kwam. Zo ontdek je hoeveel moeite en geduld een straatfoto soms kan vergen, maar ook hoe je snel kan reageren op het onverwachte.

Jardin werkt graag projectmatig, heeft een grote liefde voor straatportretten en stipt waar relevant technische aspecten aan. Kritiek? Haar adviezen aan mensen die schrik hebben om vreemden te fotograferen, zijn duidelijk ontsproten aan de geest van iemand met een extravert karakter, en niet voor iedereen bruikbaar. Plus, een echte workshop volgen is altijd leerzamer. Maar als papieren variant kan dit boek zeker tellen. Je kan dit boek onder meer bestellen bij Bol.com.

The Street Photographer’s Manual – David Gibson

Handboek straatfotografie David GibsonLaat je niet misleiden door de magere beoordeling die The Street Photographer’s Manual op Bol.com krijgt: dit is een boek waar je regelmatig naar teruggrijpt. En mooi vormgegeven!

David Gibson, een Engelse straatfotograaf wiens werk vooral opvalt door typisch Britse humor, behandelt het genre aan de hand van thema’s. Een hoofdstuk gaat over “busy” (foto’s waarop veel gebeurt), een ander over “quiet” (meer ingetogen), dan over “abstract”, “subjects” enzovoort. Zo toont hij de veelzijdigheid van straatfotografie. Vind je het fotograferen van mensen op straat helemaal niks? Gibson laat zien hoe je desondanks aan straatfotografie kan doen. Wil jij je favoriete onderwerp eens op een andere manier in beeld te brengen? Hier vind je ideeën.

Gibson beperkt zich niet tot eigen werk. Hij loodst je ook nog eens langs foto’s van de grote namen in het genre, zoals Elliot Erwitt, Bruce Gilden, Nils Jorgensen en Trent Parke, en vertelt wat hun aanpak bijzonder maakt. Verwacht niks dieps over camera-instellingen: Gibson is een fan van de (half-)automatische modi. Het draait bij hem steeds om compositie en creativiteit. Kritiekpunt: de titel. Dit is geen manual die van jou stap voor stap een straatfotograaf maakt. Maar wel een inspirerend werkje voor zowel beginners als meer ervaren fotografen. Meer info over dit boek op Bol.com.

Street Photography Now – Sophie Howarth, Stephen McLaren

Street Photography NowDe straatfotografieboeken van Jardin en Gibson zijn nadrukkelijk geschreven om je iets te leren. Street Photography Now is vooral een overzicht van wat het genre inhoudt. Maar juist daarin schuilt grote waarde voor wie beter wil leren fotograferen. Bijna vijftig, nu actieve fotografen passeren de revue (waaronder trouwens David Gibson). Er zitten iconische namen tussen, maar ook nobele onbekenden, en ze komen van over de hele wereld. Dat levert letterlijk en figuurlijk een zeer kleurrijk beeld op.

Het boek maakt duidelijk dat je straatfotografie op een duizelingwekkend aantal manieren kan beoefenen. En dat jijzelf de drijvende kracht daarachter bent. De een wordt gemotiveerd door sociaal onrecht, de ander toont de absurditeiten in het dagelijks leven, voor de derde draait straatfotografie om pure esthetiek, voor de vierde om emoties, en zo verder. Haast elke foto hier is een studie waard: wat wilde de fotograaf vertellen en welke keuzes werden daarbij gemaakt?

Het boek bevat daarnaast enkele essays die je verder doen nadenken over (straat)fotografie. Geen zin om die te lezen? Geen probleem. Ook dan is dit een kijkboek dat elke fotograaf enthousiast kan maken. Sympathiek geprijsd en staat goed op de koffietafel! Ook dit boek vind je onder meer op Bol.com.

Heb je zelf tips voor interessante boeken, mag je ze natuurlijk altijd delen bij de reacties hieronder.

Terug naar boven