Straatfotografen: Yves Van Tente

Deel deze pagina

Yves Van Tente nam in 2019 deel aan een van mijn workshops in Antwerpen. In Helsinki maakte hij later bovenstaande foto, die hij koos als zijn bijdrage aan een reeks artikelen over vroegere workshopdeelnemers. Ook vertelt hij wat straatfotografie voor hem betekent.

“Deze foto werd genomen in augustus op een avond tijdens één van mijn professionele tripjes naar Helsinki, Finland. Business en pleasure: overdag werken en ‘s avonds of zelfs ‘s nachts ga ik op dwaaltocht of foto-oogsttocht zoals ik het graag noem. De bib van Helsinki werd heel recent geopend en is een prachtig, typisch Scandinavisch gebouw met veel hout en golvende structuren. Ik had reeds een paar foto’s binnenhuis gemaakt maar niks waar ik echt tevreden over was totdat ik deze andere bewonderaar zag staan. Opnieuw richten en shoot. Een fotootje met tegenlicht en silhouet van persoon. Zo heb ik ze graag.”

Over straatfotografie

“Fotografie is ondertussen een ware passie geworden waar ik echt zo veel mogelijk tijd aan besteed. Het is eigenlijk zelfs therapeutisch geworden waarbij ik mijn mentale toestand van het moment fysiek aanvoel tijdens het fotograferen. Voel ik me niet bijzonder goed, dan lukt het me niet zo goed om iets moois te maken of maak ik foto’s van heel ver.

Fotografie maakt me eigenlijk steeds heel blij:

  • als het regent/mistig is: fantastisch weer om leuke moody shots te maken (heb me hiervoor ondertussen een weather-sealed camera aangeschaft, zo fanatiek ben ik geworden ja…),
  • met hard zonlicht: zalig om mooie contrastrijke foto’s à la Sean Tucker te maken,
  • bij bewolkt weer: fantastische omstandigheden om donkere dramatische fotos te maken met dreigende wolken.”

Hier vind je meer werk van Yves Van Tente:


Klik hier voor info over workshops straatfotografie in Antwerpen

Terug naar boven