Straatfotograaf in de krant

Deel deze pagina

Onder de naam Straatfotograaf verzorg ik sinds januari een fotocolumn in de Gazet van Antwerpen. Elke zaterdag staat er in de bijlage Citta een in Antwerpen gemaakte foto. Daarbij een tekst die iets vertelt over het beeld. Mijn bijdrage vervangt de eerdere fotorubriek van Frank Raes.

Op de dag van de eerste fotocolumn (die je hier kan zien en lezen) stond er ook een interview in de krant. Daarin vertelde ik onder meer waarom ik na acht jaar het grootste deel van mijn foto’s nog steeds in Antwerpen maak. Een citaat: “Als je steeds op dezelfde plaats komt, dwing je jezelf om nieuwe invalshoeken te vinden. Het is heel makkelijk om de wereld rond te reizen, waar elke nieuwe plek inspirerend is. Maar door altijd naar dezelfde plaats terug te keren, moet je jezelf telkens opnieuw heruitvinden.”

Ook de eerste foto in de reeks heb ik gemaakt op een plek in Antwerpen waar ik al ettelijke keren ben geweest. En ook wat je op de foto ziet, is al eerder het decor geweest, maar nooit op deze manier.

De foto toont de hoek van de Pelikaanstraat en de Vestingstraat, het hart van de diamantwijk langs het centraal station in Antwerpen. Ik heb de foto gemaakt aan het begin van de avond, in december 2023.

Hoe deze foto ontstond

Dat ik de mogelijkheid voor deze foto zag, was louter toeval. Zo gaat dat meestal. Ik wandelde over het perron langs Spoor 1 op het station en wierp een blik naar buiten via de ietwat wazige ramen langs de beroemde houten bank. De combinatie van het glas met het tafereel beneden zag er te mooi uit om niet in beeld te brengen.

Ik heb al vaak door deze ramen gefotografeerd. Dit was echter de eerste keer dat ik dit standpunt koos. Ik hou van de textuur van het glas. Soms stel ik scherp op het glas, soms op de straat aan de andere kant van het raam. Zoals gebruikelijk wanneer ik langere tijd op één plek sta, heb ik meerdere beelden gemaakt. Hieronder rechts staat een variant op de gekozen foto.

Workshops en lezingen in 2024

En zo is 2024 met een spannende opdracht begonnen. De reeks in de Gazet van Antwerpen zal iets minder abstract uitvallen dan wat je gemiddeld op deze website vindt. Dit is een bewuste keuze. De lezer moet iets van de stad herkennen. Veel van de gepubliceerde foto’s zullen niet enkel in de krant, maar ook via de website van de Gazet van Antwerpen te vinden zijn.

Daarnaast ga ik door met het geven van workshops in Antwerpen en Brussel, en staan er weer lezingen bij fotoclubs gepland. Is de club aangesloten bij beeldmakersorganisatie Breedbeeld, dan neemt Breedbeeld een deel van de kosten over aangezien ik als lesgever sta geregistreerd.

8 reacties

  1. frie

    de manier waarop jij speelt met kleur, licht en donker, en afrekent met het-moet-scherp-zijn-of-het-is-slecht-principe, vind ik waanzinnig aangenaam en fijn om telkens opnieuw te bewonderen!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven