Optische illusie

Deel deze pagina

Mensen zijn meetlatten. Neem een foto van een schoorsteen en het is gokken hoe hoog het bouwsel is. Zet er een man of vrouw naast en het wordt veel duidelijker. Maar soms kan diezelfde mens ook voor een optische illusie zorgen. Gebruik hem (of haar) als schaduw, en laat andere elementen die een idee van grootte geven buiten beeld.

Bovenstaande foto maakte ik in Antwerpen, in het gouden uur, ofwel het uur voor zonsondergang als de zon laag staat en een intens licht verspreidt. In Antwerpen, waar er 300 dagen per jaar wolken voor de zon hangen, moet je ervan profiteren. De garagepoort van een gebouw aan de Lange Leemstraat stond wagenwijd open, en als er een voetganger passeerde tekende zich een grote schaduw af op de muur. Op een van die momenten drukte ik af.

Het resultaat zie je hierboven. Door de schaduw lijkt de ingang van de parkeergarage ongewoon laag. Bijna bizar. Er lijkt amper een gewone personenauto in te kunnen, eerder alleen een platte Ferrari. Tegelijk zorgt de schaduw voor een raadseltje. Wie is het? Iemand die de foto zag, dacht dat ik het was.

Hieronder is dezelfde plek een seconde of twee later. De schaduw is een vrouw geworden, en plots zijn de afmetingen duidelijk. Einde optische illusie.

Terug naar boven