Nog een nominatie voor straatfotoboek

Deel deze pagina

Nu blijkt er warempel nog een foto van mij te zijn genomineerd voor de komende editie van het boek World Street Photography, een uitgave die werk bevat van straatfotografen over de hele wereld. Eerder viel Nice Shot die eer te beurt.

Together Alone doopte ik de plaat en je ziet hem boven deze post. Het is zo’n foto die ik dankte aan een kleine portie geduld. De locatie: Antwerpen Centraal, het station dat steeds weer moois oplevert en waar ik ook workshops straatfotografie houd.

Druk af, riep de camera

Wandelend over een van de perrons, op zoek naar een foto, zag ik op het tegenoverliggende perron een vrouw staan. Ze leunde tegen een van de kolossale draagmuren van de tunnel, precies in een lichtbundel die de vloer een gelige tint gaf. De kleurencombinatie met ander, blauw licht op de achtergrond, was een voltreffer.

Op zulke momenten schreeuwt je camera: “Druk af!” Ondanks dat de vrouw op haar smartphone bezig was. Normaal probeer ik zo weinig mogelijk gsm-ende medemensen te fotograferen (te gemakkelijk en gauw saai), maar in dit geval was de verleiding te groot. Rond de vrouw was het echter een komen en gaan van reizigers, waardoor het beeld nooit de rust kreeg die ik zocht. Om de vrouw in kwestie niet te missen, nam ik voor de zekerheid toch een paar shots met een paar andere mensen. Geen enkele had wat ik in gedachten had.

Het beslissende moment

En toen kwam er een oudere man, die links van haar ging staan. Rechts van de vrouw was er even niemand in beeld. Het beslissende moment, om maar eens een cliché te gebruiken. Ik had koud afgedrukt of de man wandelde weg. Ik nam nog een foto van de vrouw alleen, vanuit een lagere positie, maar die had het niet. Vervolgens kwam de trein.

In totaal heb ik zes versies van deze scène op de computer staan, waarvan dit de beste is. Beter dan wat ik vooraf hoopte, want ik dacht eerst de vrouw alleen te fotograferen. Maar de man voegt een spanning toe die het beeld sterker maakt. Bij het bewerken thuis heb ik weinig meer gedaan dan het contrast iets versterkt en de kleurbalans lichtjes verbeterd.

Selectie in maart

Zo, nu heb ik alweer een foto van zijn kracht ontdaan door de achtergrond erbij te vertellen. Verdorie toch.

Of de curatoren van het straatfotografieboek de foto zonder uitleg selecteren voor publicatie, moet in maart blijken. Maar ook al komt de foto niet zover, dan is zo’n nominatie toch fijn.

Wil je op de hoogte blijven van updates, laat dan je e-mailadres achter in het veld onder het menu.

Terug naar boven