Nieuwe workshop straatfotografie in Brussel

Deel deze pagina

Ik ga iets nieuws doen: een workshop straatfotografie in Brussel. Met een speciaal thema: the decisive moment. Ofwel het beslissende moment, zoals bekend gemaakt door Henri Cartier-Bresson. In een klein groepje, maximaal vier deelnemers, gaan we kijken hoe we een mooie compositie kunnen maken waarbij alles op zijn plaats valt. Het wordt een workshop op maat voor “vissers”: straatfotografen die graag in alle rust een decor uitkiezen en dan wachten op actie.

De eerste workshop Decisive Moment staat gepland voor zaterdag 25 november. Het is tevens de eerste maal dat ik een workshop straatfotografie in Brussel geef.

Cartier-Bresson

Het begrip “decisive moment” gebruik ik hier in het Engels, omdat het in die taal het bekendst is. Maar het is eigenlijk le moment décisif, een begrip geïntroduceerd door Henri Cartier-Bresson. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de straatfotografie. Cartier- Bresson bedoelde er het moment mee waarop je moet afdrukken om alle elementen van je foto – mensen, vormen, licht – op hun meest betekenisvolle manier te verenigen.

Cartier-Bresson wilde eigenlijk kunstschilder worden (en zou later de camera ook door het penseel vervangen) en dat is te zien aan de manier waarop hij zijn beelden componeerde. Hij leek feilloos te herkennen wanneer alle onderdelen van het beeld in balans waren. Hoewel veel van zijn foto’s niet geënsceneerd zijn, kan je ze ook niet helemaal spontaan noemen. Voorbereiding was essentieel.

Hij herkende visueel interessante locaties en nam vervolgens de tijd om mensen binnen het kader hun ding te laten doen. Die techniek, vissen genoemd, komt ook in de workshop centraal te staan.

Handig in vele genres

Hoewel het beslissende moment een begrip is uit de straatfotografie, is afdrukken op dat ene cruciale ogenblik ook belangrijk in andere genres. Denk aan reportagefotografie, sportfotografie, maar zelfs bij landschappen of gewoon als je familiefoto’s maakt. De workshop kan daarom ook interessant zijn voor mensen die andere genres dan straatfotografie beoefenen.

Zoals bij al mijn workshops zijn zowel beginners als meer ervaren fotografen welkom. Wellicht ga ik deze workshop ook nog in Antwerpen doen, maar op moment van schrijven zijn hiervoor geen data.

Wil je meer weten of jezelf aanmelden, kijk dan op deze pagina. En wie weet, misschien wel tot ziens in Brussel!

 

 

Terug naar boven