Niets is te saai voor straatfotografie

Deel deze pagina

Straatfotografen zijn vaak gefocust op scènes. Ze willen dat er iets op hun foto gebeurt. Mensen die praten, kussen, drinken. Of ze moeten opvallend gekleed zijn, een raar kapsel hebben. En dan liefst tegen een spectaculair decor. Een glazen kantoorpand, een eindeloze trap, een bruisend marktplein.

Helaas. Dit soort taferelen kom je niet elke dag tegen. Denk jij weleens dat je in een plaats woont waar niks te beleven valt? Kortom, een stad of dorp waarin het te saai is voor straatfotografie?

Ik heb goed nieuws. Je mag de verhuiswagen afbellen. Er is geen stad, geen dorp, zelfs geen gehucht te saai voor straatfotografie. Want er is weinig tot niets waarvan je géén interessante foto kan maken.

Een sterk beeld hangt niet af van een spannende gebeurtenis, blauw haar of al of niet aanwezige leren onderbroeken. Net zo min als dat het van de camera afhangt. Het ligt aan jou als maker. Aan wat je ziet en wat je ermee doet.

Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat straatfotografie ook zonder de aanwezigheid van mensen kan. Weliswaar staan er op de meeste straatfoto’s mensen, het doel van het genre is de openbare ruimte in beeld brengen, en die bestaat ook zonder toevallige voorbijgangers.

Ideeën vinden

Zomaar wat ideeën voor foto’s in “saaie” plaatsen. Een bushalte zonder wachtende reizigers kan een heerlijk mistroostige straatfoto opleveren. Verkeersborden trekken met hun felle kleuren onherroepelijk de aandacht. Je kan kleurige planten fotograferen die je vanop vensterbanken begroeten. Of als je toch een menselijke figuur zoekt: etalagepoppen. Gevels waar een machtige schaduw op valt. Een duif kakkend op een standbeeld van een of andere koning. Gebroken glas. Lege terrasstoelen. Of schuif een deel van een reclamebord in beeld. Op de meeste affiches staan mensen. Zo smokkel je toch iets “levends” in je beeld.

De lijst is in principe eindeloos. Het enige wat je moet doen is wegkomen van het idee dat mensen, activiteiten of opmerkelijke bouwwerken noodzakelijk zijn voor een mooie foto.

(lees verder onder de foto)

Abstracte straatfotografie, Marc Pennartz.

Tip: probeer wat je ziet in je omgeving te beschouwen als een verzameling vormen en kleuren. Denk niet aan hun functie.

Wat ik daarmee bedoel? Een auto is niet enkel een voertuig waarmee je van Hasselt naar Oostende kan rijden, het is ook een glanzend object dat prachtige reflecties produceert. Een deur is meer dan een toegangspoort. Het is op de eerste plaats een (meestal) rechthoekig stuk hout met een bepaalde kleur en een textuur. Een detail daarvan kan al iets moois worden. Een raam is niet enkel een stuk glas in een kozijn waar je doorheen kijkt. Op een regenachtige dag zorgen water en condens voor grillige patronen op het glas die de vormen veranderen van wat erachter ligt.

Alledaagse objecten als auto’s, deuren, ramen zijn niet saai. Ze kunnen de basis vormen van prachtige straatfotografie. Kijk verder dan het doel waarvoor ze dienen. Ze zijn een bron van vormen en kleuren, en daar gaat het over als je composities maakt.

Van een saaie foto een mooie maken

Straatfotografie Marc PennartzBehalve de mogelijkheden zien, is het uiteraard belangrijk ze mooi vorm te geven. Omdat het meestal om objecten gaat die stilstaan, heb je meer tijd om een compositie te maken dan bij een straatfoto met mensen. Stel je niet gauw tevreden. Probeer meerdere standpunten. Vraag jezelf af of er behalve het object van je keuze meer in beeld genomen kan worden.

Met drie elementen die de aandacht opeisen, maak je sneller een mooie foto dan met één. Bedenk echter ook wat kan afleiden en of je dit buiten je kader kan houden. Probeer de kijker te (ver)leiden, niet af te leiden. Overigens hoeft niet alles van wat je laat zien voor de kijker direct duidelijk te zijn. Je mag ook gerust wat mysterie in je straatfoto leggen. Graag zelfs.

Straatfotografie is soms hard werken. Je kan hele dagen op pad zijn zonder iets moois mee naar huis te brengen. Ik heb ook slechte dagen. Maar de mogelijkheden om een aantrekkelijke foto te maken, bestaan. Overal en altijd.

*****

In mijn workshops straatfotografie help ik je graag interessante onderwerpen te ontdekken.

*****

 

 

 

Een reactie

  1. Prachtig hoe je zinspeelt op ongewone dingen die doodgewoon onbelangrijk of niet bijster interessant genoeg zijn om maar een foto, of aandacht te schenken. Uw foto’s geven duidelijk weer dat er wel degelijk kracht en verwondering kan ontstaan in een -laat mij het zo noemen: niets beduidende- foto ergens in het straatbeeld.

    Heel leuk omschreven bericht, steeds met volle aandacht gelezen en bewonderd, alsook de foto’s.

    Ben alvast heel leergierig naar mijn allereerste workshop onder uw begeleiding, maakt het echt spannend!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven