“Jij kijkt als een kind”

Deel deze pagina

“Wat jij doet, is kijken als een kind.” Ook ik leer tijdens een workshop straatfotografie. Bijvoorbeeld als een deelnemer analyseert hoe ik mijn onderwerpen vind en composities maak. En inderdaad. Verwondering speelt een grote rol. Niets vanzelfsprekend vinden. Alles bekijken alsof je het voor het eerst ziet. Kijken als een kind. Als je dat (opnieuw) leert, komen de ideeën voor straatfotografie vanzelf.

De opmerking kwam van een Oekraïner die van zijn vrouw een workshopdeelname cadeau had gekregen. Een buitengewoon aardige man die zijn land had moeten ontvluchten vanwege de oorlog die er sinds februari 2022 woedt. “Ik ben papa. Ik wil niet dood”, luidde de reden voor zijn vertrek naar het buitenland. Daar kan geen zinnig mens iets tegenin brengen.

Workshop in Antwerpen

Zelf maakte hij al jaren foto’s die activiteiten of gebouwen centraal stelden. Familiebijeenkomsten, vakanties, bezienswaardigheden: datgene wat iedereen weleens fotografeert.

We trokken een voormiddag door Antwerpen en ik probeerde hem te wijzen op kleuren en vormen. En op lijnen, doorkijkjes, reflecties, schaduwen, van die dingen. Ik vertelde hem hoe een interessante foto vanzelf ontstaat als je begint met de elementen van een compositie te zoeken. Die zijn, in mijn manier van werken, belangrijker dan de mensen die ik wil fotograferen. Want in een stedelijke omgeving wandelen die vroeg of laat toch het beeld binnen.

Aan het eind van de workshop merkte hij op dat kinderen zo ook de wereld ontdekken. Ze worden aangetrokken door kleuren, zijn gefascineerd door de schaduw van mensen, willen overal doorheen kijken waar een gaatje in zit, raken gauw onder de indruk van dieptes en hoogtes. Hij had gelijk. Als ik op pad ben voor straatfotografie, kijk ik als een kind. En daar voel ik me erg goed bij.

Probeer het ook eens.

Najaarscollectie staatfotografie

Als ik dit schrijf staat 2024 voor de deur. Een nieuw jaar met, zo weet ik inmiddels, een paar stevige fotografische uitdagingen, waarover later meer. Mocht je dit lezen in de aanloop naar de jaarwisseling, wens ik je alvast een beeldrijk 2024 toe!

Tot slot, hieronder een bescheiden oogst straatfotografie van de voorbije herfst, allemaal foto’s uit Antwerpen. Helemaal onderaan kan je eventuele reacties kwijt op deze blogpost of op de foto’s. Klik op de beelden om ze te vergroten.

6 reacties

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven