Hoe een straatfoto tot stand komt

Deel deze pagina

Work that scene! Als je ooit Engelstalige video’s kijkt waarin een straatfotograaf tips geeft, komt de uitdrukking je bekend voor. De boodschap is helder. Als je op een fotografisch interessante plek komt, loont het om even te blijven hangen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Mijn workshops straatfotografie begin ik altijd met uitleggen dat er twee soorten straatfotografie zijn: je hebt foto’s die een activiteit in beeld brengen en dus vaak om mensen gaan, of breder: de samenleving. En je hebt straatfoto’s die meer draaien om het overbrengen van een sfeer. In het laatste geval staat de omgeving centraal en is de mens eerder een decorstuk.

Gaat het om personen en actie is snel reageren belangrijk, want voor je het weet is het gedaan. De achtergrond is van ondergeschikt belang, en het is niet altijd nodig om lang op die plek te blijven. Bij de andere soort straatfotografie heb je meer tijd. Je kiest een omgeving, bekijkt een aantal opties, maakt een compositie en wacht totdat er mensen in je beeld stappen.

Drie minuten bij een roze muur

Ik kies meestal voor die laatste, meer beschouwende vorm van straatfotografie. Het ligt dan aan de locatie en de omstandigheden wat ik precies doe, maar ik neem wel enige tijd. Dat wil niet zeggen dat ik een half uur of nog langer blijf wachten op de ultieme foto, al ken ik fotografen die daar hun hand niet voor omdraaien. Zelf heb ik niet zo veel geduld.

De foto’s bij dit artikel zijn in een tijdsbestek van ongeveer drie minuten gemaakt. Wat me aantrok was de roze muur. Roze is een kleur waar haast alles fel tegen afsteekt. Ondanks het vrij vroege uur passeerde er redelijk veel volk, maar ik wilde de foto niet te druk hebben. Dus drukte ik enkel af wanneer er maar een of twee personen in beeld waren. Ik maakte variaties waarbij de straatstenen te zien waren, en zonder straatstenen. In enkele foto’s zorgde een lantaarnpaal voor een afscheiding, en op andere zie je op de voorgrond een reflectie in de deksel van een ijzeren vuilbak. Soms bracht ik de voorbijgangers scherp, soms onscherp in beeld.

Zo kwam ik na een minuut of drie aan bijna veertig foto’s, waarvan hier een selectie. Ik had langer kunnen blijven om andere dingen te proberen, maar ik werd gelokt door een streep zonlicht een eindje verderop en verlegde mijn actieterrein. Zo gaat dat vaker. Interessante plekken onthoud ik echter en als ik weer in de buurt ben, ga ik er opnieuw langs.

Tips voor een geslaagde straatfoto

Op deze manier werken aan je scène is iets wat ik enkel kan aanraden. Kleine variaties op een thema kunnen veel resultaat opleveren. Dit zijn een aantal tips die je op weg kunnen helpen:

 • Kies een decor dat opvalt door licht, kleur of architectuur.
 • Observeer hoe mensen er zich gedragen. Bewegen ze zich van links naar rechts? Praten ze met elkaar? Zijn er vooral eenzame passanten? Fietsers? Zo weet je waar je een goede kans maakt om iemand in je frame te krijgen.
 • Probeer verschillende standpunten. Ga eens door je knieën, of zet je camera op een verhoging.
 • Stel scherp op je onderwerp of juist niet. Alles wazig of enkel de achtergrond scherp kan ook mooi zijn.
 • Varieer met licht en donker. Belichtingscompensatie is een handige functie om snel het contrast te veranderen.
 • Speel met sluitertijd om een bewegingseffect te creëren.
 • Varieer tussen landschaps- en portretformaat. Dat alleen al kan je foto’s een ander karakter geven.
 • Stel je niet tevreden met de eerste voorbijganger. Op drukke plaatsen kan er altijd iemand komen die er interessanter uitziet.
 • Beperk het aantal mensen dat je fotografeert. Dat geeft rust en meer zeggingskracht.
 • Kijk of er elementen zijn in de omgeving die je in het plaatje kan betrekken, zoals de reflectie in het voorbeeld.
 • Ga niet gelijk je foto’s bekijken na elke klik. Dat kan ook later. Concentreer je op je scène.

Zeker de helft van mijn straatfoto’s komt op deze manier tot stand. Als ik een foto publiceer, is dat veelal een exemplaar uit een rij variaties. Door jezelf de tijd te geven en zulke mogelijkheden te onderzoeken, verbetert de kwaliteit van je straatfotografie.

Klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten.

 

 

Terug naar boven