Fotoclub volgt workshop straatfotografie

Deel deze pagina

“Straatfotografie gaat veel langzamer dan ik dacht. Het vraagt vooral voorbereiding”, zei de een. “Het gaat erom dat je de mogelijkheden leert zien. Dat is misschien wel het moeilijkste”, zei de ander.

De “een” en de “ander” zijn allebei lid van fotoclub DifoDess uit Dessel. Wat ze zeiden hoorde ik, in andere bewoordingen, ook van andere leden. Bijna de hele club volgde bij mij een workshop straatfotografie in Antwerpen. Of beter: ze volgden vier workshops op twee opeenvolgende zaterdagen. Want zo veel waren er nodig om ze allemaal kennis te laten maken met straatfotografie.

Omdat het op beide dagen, zoals zo langzamerhand gewoonlijk in 2024, grijs en regenachtig was, fotografeerden we uitsluitend binnen in het station Antwerpen-Centraal. We experimenteerden er met sluitertijd en reflecties, legden silhouetten vast, hielden de camera in vreemde hoeken, gingen met het toestel tussen treinreizigers staan en zochten naar mooie doorkijkjes.

Uit de comfortzone

Het is niet ongewoon dat deelnemers aan mijn workshops aangesloten zijn bij een fotoclub. Maar die workshop doen ze dan op persoonlijke titel. Dat een hele club zich ineens aanmeldt, is uitzonderlijk. DifoDess wilde de leden uit hun tent lokken. Buiten je comfortzone kan je immers veel leren, was de gedachte. En dus werd het straatfotografie, voor velen van DifoDess onontgonnen terrein.

In de meeste fotoclubs houden mensen zich bezig met onder meer landschappen, portretten en macrofotografie. De beelden die iedereen maakt bespreken ze dan in de groep, waarbij er veel aandacht is voor techniek en compositie. Straatfotografie komt er minder aan bod, soms zelfs helemaal niet. Om de Desselse fotografen vertrouwd te maken met de manier waarop ik het genre benader, was ik in maart al te gast voor een presentatie in het clublokaal van DifoDess.

Licht, vorm en kleur

Ik verdeelde de veertien deelnemers over vier workshops. Dat werkt fijner. Ze kenden elkaar natuurlijk, dus zat de sfeer vanzelf goed. Ook voor mij was het een fijne ervaring. De leden van DifoDess, van wie verschillende al tientallen jaren fotograferen, waren heel tof in de omgang. Aan enthousiasme geen gebrek. Ze stonden ook open voor mijn werkwijze die focust op licht, vorm en kleur en hoe mensen daar binnen bewegen. En tussen de resultaten die ik mocht bekijken, zaten prima foto’s.

Straatfotografie heeft bij buitenstaanders het imago van spontaan rondklikken op straat en zo veel mogelijk vreemde mensen op de foto zetten. Er zijn ook straatfotografen die consequent zo werken. Die methode levert soms een leuk beeld op, maar ook enorm veel kiekjes die je even snel vergeet als dat je ze maakt. De mooiste straatfoto’s ontstaan doorgaans uit het kiezen van een locatie met een interessante achtergrond, het maken van (en zoeken naar) een compositie en het wachten op het juiste moment om af te drukken. En dat vraagt best wat oefening.

Een van de deelnemers merkte na afloop op dat je straatfotografie met haast even veel geduld en voorbereiding kan benaderen als landschapsfotografie. En daar zit zeker wat in.

Hieronder enkele foto’s van DifoDess-leden in actie. Klik om een beeld te vergroten.

Ook zin in straatfotografie?

Mocht je in de streek van Dessel wonen en een fotoclub zoeken, dan kan ik DifoDess aanraden. En mocht je lid zijn van een andere fotoclub, dan ben je uiteraard van harte welkom bij een van mijn toekomstige workshops straatfotografie. Alleen óf met de hele club.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven