Foto gestolen?

Deel deze pagina

De software die ik gebruik om mijn foto’s te bewerken, maakt het mogelijk om een watermerk toe te voegen. Je ziet dat steeds vaker: foto’s met daarop een krullerige handtekening van de fotograaf of enkel een koude naamsvermelding.

Ik hoorde van een fotograaf die zijn foto’s van zijn persoonlijke watermerk ging voorzien nadat een beeld van hem zonder zijn toestemming in een advertentie was gebruikt. Een verhaal dat niet op zichzelf staat. Ook een andere fotograaf beweerde dat een foto van hem ooit ongeoorloofd was gepubliceerd.

Ik begrijp de boosheid. Zo’n watermerk houdt echter niets tegen. Het staat altijd op het minst interessante deel van het beeld, en dus het deel dat ongestraft weggesneden kan worden. Verder is een beetje grafisch vormgever handig genoeg om elk watermerk in een paar minuten onzichtbaar te maken.

Los daarvan, watermerken zijn spuuglelijk.

Foto: Marc Pennartz - straatfotografie AntwerpenWaar het om gaat, is potentiële dieven duidelijk maken dat ze van je foto’s af moeten blijven, tenzij ze ervoor betalen. Als je ze toch betrapt op illegaal gebruik van jouw werk, stuur ze dan een factuur van 1000 euro of meer. Ze komen er niet onderuit om jou te vergoeden. Op elke foto berust copyright, tenzij anders aangegeven. Zeker professionele gebruikers zoals in de reclamewereld weten dat maar al te goed.

Betalen ze niet, maar geen zin om naar de rechter te stappen?

Misschien is het dan tijd voor wat oog om oog, tand om tand. Kopieer bijvoorbeeld de meest succesvolle campagne van het reclamebureau om jouw fotografie te promoten. Ze pakken er ongetwijfeld mee uit op hun website. Steel de slogans die zij gebruikten om de omzet van hun beste klanten te verdubbelen. Ik geef toe: erg elegant is dit niet, maar business is nooit elegant.

Een andere en misschien nog wel beste oplossing: maak foto’s die zo bijzonder zijn dat de glibberaars van de reclamebranche ze per definitie ongeschikt vinden om aan hun klanten voor te stellen. Kleur buiten de paden.

Kortom, ontstijg de Shutterstockbagger en je bent veilig.

 


Anders leren kijken, anders leren fotograferen: er zijn weer nieuwe workshops straatfotografie.

Terug naar boven