De speelse kilte van de Antwerpse Parkbrug

Deel deze pagina

Straatfotografie Marc Pennartz - Parkbrug Antwerpen

De Parkbrug in Antwerpen vastleggen zonder dat hij de hoofdrol naar zich toe trekt: eenvoudig is dat niet. Je kan even goed proberen om de Eiffeltoren onopvallend te fotograferen. Niettemin, een poging.

Aanvankelijk viel hij een beetje tegen, de Parkbrug in Antwerpen. De eerste foto’s en filmbeelden, kort voor de opening in 2016, suggereerden een grotere constructie. Maar mooi, opvallend en voor Antwerpen ongewoon modern was hij wel, constateerde ik toen ik er enkele weken later overheen wandelde.

Voor wie ‘t Stad niet zo goed kent: de 67 meter lange Parkbrug verbindt het Eilandje, een drastisch opgefriste wijk ten noorden van het centrum, met Park Spoor Noord, een reusachtige groenzone op een voormalig spoorwegemplacement. De brug is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Eronder wringt zich het autoverkeer een weg van en naar de Noorderplaats.

Psychedelisch motief

Fotografen hebben de Parkbrug even vlot in de armen gesloten als het nieuwe Havenhuis, nog zo’n opmerkelijk staaltje Antwerpse architectuur van recente datum. Steeds weer zie je de brug opduiken in foto’s van Antwerpen. Meestal benadrukken ze de schaduw. Die heeft door de talloze lichtgaten een welhaast psychedelisch motief – voor een echte acid trip ontbreken alleen de kleuren. Want hoewel speels, heeft de metalen brug ook iets kils. Het is eigenlijk maar een eenzame figuur in een zakelijk, efficiënt landschap.

Ik stap graag rond in de buurt van de brug. En ik snap die andere fotografen: het is maar wat verleidelijk om zo’n bouwwerk vast te leggen. Maar als straatfotograaf wil ik vermijden dat de foto’s die ik maak er al te toeristisch uitzien, of eruitzien zoals bij iedereen. Niks tegen bekende gebouwen, maar ze mogen niet alle aandacht opeisen.

Straatfotografie Parkbrug

Het heeft dan ook even geduurd voordat ik een paar platen maakte op en bij de brug waarmee ik tevreden ben. Ik hoop dat ze iets meer suggereren dan ze tonen. Ook de foto die het meest van de architectuur laat zien, gaat voor mij niet over de Parkbrug. Waarover wel laat ik graag aan anderen over. Ik moet hier niet alles gaan uitleggen!

Parkbrug Antwerpen

Straatfotografie Antwerpen

*** Zo nu en dan geef ik korte, betaalbare workshops straatfotografie in Antwerpen waarbij ik compositie centraal stel. Hier lees je er meer over. ***

Terug naar boven