Coronacollectie: na de eerste golf

Deel deze pagina

De coronacijfers schieten weer de hoogte in. De tweede golf is aangespoeld. Meer binnen blijven is verstandig, en vooral niet te veel drukke plaatsen bezoeken. Geen goed nieuws voor de straatfotograaf, maar je fotografeert beter je kat dan dat je de crisis verder aanwakkert.

Gelukkig kon ik sinds half mei, toen de eerste golf begon te liggen, wel een aantal dagen op pad gaan. Heel voorzichtig. Een van de mogelijke gevolgen van corona is een zware longontsteking. Die heb ik al eens gehad, als twintiger. Allemaal goed doorstaan, maar hoesten, kortademigheid, pijn in de borst, een maand medicatie en een volle week 40 graden koorts wens ik niemand toe. Om over de andere mogelijke gevolgen van corona te zwijgen.

Telelens?

Social distancing neem ik dus serieus. En dat blijf ik doen, ook de komende maanden. Het is wel lastig als je vaak mensen fotografeert, maar ik vond er oplossingen voor.

Zo ging ik iets doen wat volgens velen not done is in straatfotografie: ik had telkens een tweede camera met een telelens bij me. Ik zette die wel enkel in als het “platte” effect van een telelens een meerwaarde gaf aan de compositie, kortom bij meer abstracte foto’s.

Daarnaast ben ik nog scherper op vorm en kleur gaan letten, en minder op mensen. In die zin heeft de coronacrisis mijn blik verder verruimd.

Dat zie ik ook bij andere straatfotografen. Velen gingen opeens binnenshuis foto’s maken of abstracte stillevens. En dat is prima: er zijn meer dingen een foto waard dan alleen de straat. En als je gedwongen wordt om anders te kijken, ga je op den duur ook beter kijken. Zo heeft dat verdomde virus toch nog iets goed gedaan.

Hieronder een selectie van foto’s gemaakt tussen half mei en half juli 2020. De plaatsen van handeling waren Antwerpen, Brussel en Mechelen. Klik op de foto voor een vergroting.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven