Straatfotografie? Dat zijn toch van die plaatjes met stappende mensen die er allemaal ontzettend gewoon uitzien? Of, als het om zittende medemensen gaat, foto’s van hongerige bedelaars, comateuze zuipschuiten en gerimpelde bejaarden? Het klopt. Dat zie je vaak in dit genre. Te vaak, soms. Als het aan mij ligt, mag er op foto’s ook gefietst worden.
In veel landen zijn fietsers een curiositeit in het straatbeeld. Gelukkig niet in België en Nederland. Het is hier niet het China van voor het kapitalisme, maar als je een tweewieler wil fotograferen, hoef je eigenlijk maar naar buiten te gaan. Zeker in de steden.
België is zelfs aan een inhaalslag bezig. Toen ik in 2015 na zeven jaar buitenland terugkeerde naar Antwerpen, viel me op dat de Vlaming veel meer op de fiets zat dan toen ik vertrok. Want hoewel koers (wielrennen voor Nederlanders) bij ons al decennia lang een sport met goddelijke status is, zag je vroeger helemaal niet zo veel fietsen op straat. Nu is dat anders. Menig Belg fietst naar het werk, al of niet met elektromotor.
En er komen ook meer fietspaden. Hard nodig, want op dat punt was België nog niet zo lang geleden een ontwikkelingsland vergeleken met Nederland. Zou het dan toch ergens goed voor zijn: al die files met elk jaar een nieuwe recordlengte, en het almaar rampzaliger openbaar vervoer? Jawel. Vraag maar aan de fietsenhandel. Het wordt nog weleens wat met België.
Straatfotografie en fietsers
Fietsers laten zich doorgaans gewillig fotograferen. Ze gaan niet gauw stoppen om de camera uit je handen te slaan of om een discussie te starten over de GDPR en het recht van afbeelding. Laat staan dat ze je van kinderporno gaan betichten. Hoewel, je weet maar nooit. Maar ik heb het nog niet meegemaakt.
Omdat fietsers enige snelheid hebben, is afdrukken op het juiste moment minstens zo belangrijk als anders, zo niet belangrijker. Voordeel is dat je fietsers meestal van ver ziet aankomen. Je kunt je dus voorbereiden. Je moet bijvoorbeeld op de instellingen van je camera letten. Zo kan je ervoor kiezen om de fietser je beeld te laten binnenrijden zodat deze een beetje onscherp wordt en de snelheid zichtbaar wordt.
Het omgekeerde werkt ook: je focust op de fietsers en volgt ze met de sluiterknop half ingedrukt en laat bij de klik de omgeving vervagen. Dat is niet zo moeilijk als sommigen denken, al doe ik het weinig. Zo mooi zijn scherpe fietsers nu ook weer niet. Laat ze vooral niet naast hun schoenen gaan lopen, want daar komen ongelukken van.
Hieronder een bescheiden selectie van fietsers die mijn camera de jongste maanden passeerden. De meeste foto’s zijn genomen in Antwerpen.