15 projecten voor straatfotografie

Deel deze pagina

Soms zijn je ideeën op. Dan voel je de drang om te fotograferen, maar weet je niet wat. Frustrerend is dat. Maar geen nood. Met onderstaande ideeën voor projecten kan je je straatfotografie nieuw leven inblazen. En tegelijk “specialist” worden in een bepaald thema.

Mensen die eten

Ga naar een drukke straat, evenement of uitgaansbuurt en fotografeer alleen mensen die iets eten. Voor je het weet zie je overal hamburgers, frieten, wafels, ijsjes, nootjes en allerlei zaken waarvan je niet wist dat mensen ze in hun mond stopten.

Kleuren

Voor de kleurenfotografen: ga op pad en maak alleen foto’s waarop blauw de dominante kleur is. Of geel, rood, groen, paars… dat bepaal jij. Het kunnen mensen zijn met kledij in die kleur, maar ook etalages, affiches, meubels, deuren: de lijst is in principe eindeloos.

Rokers

Een gezonde gewoonte is roken natuurlijk niet, maar voor een fotograaf is een wereld zonder rokers toch een verarming. Wie heeft nog niet geprobeerd om een rookwolk van een vaper in beeld te vangen? Kortom, ga op pad en maak foto’s van rokers.

Rokers - straatfotografie
Rokers als project.

Mensen die iets dragen

In een winkelstraat zie je mensen van alles dragen: een doos met een juist gekochte laptop, een zak van de Zara, een tas van Vuitton of, ook dat kan, een kind op de arm. Maak een galerij met foto’s van uiteenlopende soorten dragers.

Drukke straat zonder mensen

Straatfotografie op zijn kop: zoek de drukste straat in je omgeving op, maar maak uitsluitend foto’s waarop géén mensen staan. Geen gemakkelijke opdracht. Maar het resultaat zal op zijn minst intrigerend zijn. Een Meir zonder mensen.

Stationsleven

Een klassieker in de straatfotografie: breng het leven op het station in beeld. Altijd volk, dat zich bovendien relatief gemakkelijk laat fotograferen. Plus, treinstations hebben een soort ingebakken romantiek. En je kan er elke dag terugkeren.

Reclameborden met passant

Nog een klassieker in de straatfotografie: het affiche waarlangs iemand passeert of waar iemand voor staat te wachten. Staat er een persoon op afgebeeld, is het ideaal als diens ogen in de richting van de passant gaan. Maar ook een kleurige affiche zonder personages kan werken.

Vrouw met kinderwagen - Foto: Marc Pennartz
Ouder met kinderwagen én persoon voor affiche.

Moeders (of vaders) met kinderwagens

Zonder jonge ouders en hun kroost geen toekomst. Kinderen fotograferen ligt wel gevoelig, zeker zonder toestemming, maar bij mama’s (of papa’s!) met kinderwagen moet het kind niet altijd in beeld. Al ga je ze beter niet opwachten bij de uitgang van de crèche.

Door gebroken glas

Iets wat ik zelf niet kan laten: een foto maken door een barst in het glas. Bij voorkeur als er iemand langs de andere kant passeert. Dan krijg je gebroken gezichten. Maar het is ook een handig hulpmiddel voor abstracte straatfotografie.

Mensen op roltrappen

Ga bovenaan een roltrap staan en een parade aan gezichten komt je tegemoet. De ene uitdrukkingsloos, de ander starend naar een gsm, dan vrolijk converserende vriendinnen, vervolgens een verveeld koppel… De menselijke soort in beweging.

Silhouetten

Hoewel ook mogelijk in kleur, is dit met name geliefd in zwart-wit: een donkere, eenzame figuur tegen een fel contrasterende achtergrond. Onderbelichten van je onderwerp is meestal de sleutel tot succes. En wat nabewerken op je computer.

Passanten op straathoek.

De straathoek

Passeer je elke dag dezelfde straathoek van of naar je werk? Ga op de terugweg een kwartiertje fotograferen wie er allemaal nog voorbij stapt. Herhaal dit elke dag. Aan het eind van het jaar heb je een bonte collectie medeburgers.

Kantoorpersoneel

Voer voor fans van Het Eiland of The Office. In elke stad passeer je tal van kantoren waar je binnen kan kijken. Posteer je zelf in de spits bij de ingang en fotografeer in- en uitgaand personeel. Je zult snel een gelijkenis in kledingstijl zien.

Mensen die afscheid nemen

Afscheid nemen kan op vele manieren. Met een glimlach, een innige omhelzing, een handdruk, even zwaaien, een traan… Soms zijn de momenten intiem, soms vluchtig. Wil je mensen in beeld brengen die afscheid nemen, moet je meestal dichtbij komen voor het beste resultaat.

Markten

Op markten vind je volop leven, en wie bij straatfotografie vooral veel mensen en sociale interactie in beeld wil brengen, zit hier goed. Pas wel een beetje op: marktkooplui zijn niet altijd fans van camera’s, is mijn ervaring. Of van de fiscale opsporingsdienst, dat kan ook.

Dat waren vijftien ideeën voor projecten straatfotografie. Omdat ik soms niet kan stoppen, nog vijf bonussen: diverse soorten schoenen, mensen die lachen, etalages met paspoppen, kleurige sjaals en – waarom niet – andere mensen met een camera. Al kies je er maar drie uit deze lijst, heb je voor een jaar genoeg onderwerpen om te fotograferen.

Gratis ebook

Terug naar boven