10 Tips tegen een photographer’s block

Deel deze pagina

En opeens zie je het niet meer zitten. Je probeert het wel, maar toch komt er al weken geen gedenkwaardige foto meer uit je camera. Kan je het niet meer? Is het tijd om een nieuwe bezigheid te gaan zoeken? Wees gerust. Een photographer’s block duurt zelden eeuwig. Hieronder vind je tien tips die helpen om weer aan de slag te gaan.

Een writer’s block is bekend: ervaren schrijvers die plots geen zin op papier krijgen. De photographer’s block treft fotografen. Het lukt ze niet meer om foto’s te maken waarover ze tevreden zijn. Ik ken beide blocks, want ik ben zowel schrijver als fotograaf. En heb tevens lang muziek gemaakt: een musician’s block bestaat ook. Het is heel frustrerend. Steeds ga je op zoek naar iets nieuws, iets dat je enthousiast maakt, en toch lukt het niet. Gebeurt dat één keer, maak je je geen zorgen, maar duurt het lang, groeit je twijfel.

Er kunnen veel oorzaken zijn. Denk aan vermoeidheid, gebrek aan inspiratie, onzekerheid, omstandigheden die tegenzitten. Waar het niet aan ligt: je bent het vak niet verleerd. Het instellen van je camera of het componeren van een foto is zoiets als fietsen. De basistechniek vergeet je niet. En dus kan er ook in de toekomst weer een behoorlijk resultaat uit rollen.

1. Aanvaard je photographer’s block

Je houding is belangrijk. Accepteer dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Soms is het een kwestie van afwachten. Mindere periodes zijn normaal. Heb je de voorbije zes maanden enorm veel goede foto’s gemaakt? Misschien was dat juist uitzonderlijk, en ben je nu in je normale doen, maar heb je de lat door al die succesjes hoger gelegd. Fotografie is geen sport. Je bent niet zo goed als je laatste foto. Je bent zo goed als je beste, ook al maakte je die vijf jaar geleden.

2. Probeer een ander genre of andere onderwerpen

Doe je aan straatfotografie en richt je de camera normaal op mensen? Probeer eens iets anders. Fotografeer een tijd lang alleen maar honden of katten op straat. Of alleen maar gevels of auto’s. Of alleen in parken. Of laat de straatfotografie even achter je en ga portretten of landschapsfoto’s maken. Je routines doorbreken geeft inspiratie. Misschien zelfs een nieuwe liefde.

3. Kijk naar andere fotografen

Koop fotoboeken. Bezoek exposities. Kijk inspirerende filmpjes op YouTube. Collega-fotografen kunnen je nieuwe ideeën geven. Staar je echter niet blind op de meesterwerkjes van anderen. Een fotoboek met honderd sublieme platen is soms het resultaat van vijftig jaar fotograferen: dat zijn twee goede foto’s per jaar. Ook beroemde fotografen maken aan de lopende band prutswerk en lijden aan photographer’s blocks.

4. Vraag een ander je werk te beoordelen

Creatieve mensen kunnen de wereld veranderen, maar zijn niet zelden erg onzeker over hun talenten.  Ze kunnen denken dat hun werk van povere kwaliteit is, terwijl dat niet zo is. Herken je dat? Vraag eens de mening van iemand die jouw genre van fotografie goed kent. Kies iemand die kritisch kan zijn, maar ook respectvol. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven.

5. Gebruik andere technieken

Je kunt je genre en onderwerpen trouw blijven, maar jezelf ertoe verplichten om ze een tijdje op een afwijkende manier te fotograferen. Maak bijvoorbeeld een maand lang alleen maar foto’s vanuit kikvorsperspectief. Of juist vanop een hoogte. Experimenteer met sluitertijd. Of ga in kleur werken als je normaal in zwart-wit schiet, of andersom. Dit verruimt je kijk op je werk.

6. Vergeet social media

Instagram, Facebook, Flickr, 500px: overal kan je foto’s delen en likes verzamelen. Fijn, maar er zijn nadelen. Een lelijke opmerking of het uitblijven van likes kan demotiverend werken. Bedenk echter dat likes meer zeggen over sociale media dan over je foto. Hun algoritme bepaalt welke (en hoe veel) mensen je werk zien,  en zelfs welke hork er tussen zit. Laat je niet ontmoedigen door de beslissingen van een computerprogramma.

7. Werk in projecten

Veel straatfotografen (en ook andere fotografen) weten niet goed wat ze moeten fotograferen. Het aanbod aan onderwerpen op straat is ook enorm. Projectmatig werken is dan handig. Kies een onderwerp en ga daarmee aan de slag. Je weet dan vooraf waarop je moet letten als je een dagje gaat fotograferen. Dat scheelt. Hier vind je vijftien ideeën voor fotoprojecten.

8. Word beter in nabewerking

Pak je oude foto’s erbij en ga experimenteren in Lightroom, Photoshop of wat je ook gebruikt. Veel straatfotografen doen nauwelijks aan nabewerking, terwijl je foto’s met geringe aanpassingen zo veel mooier kan maken. Daar is niets op tegen. Vroeger gebeurde dat in de donkere kamer, nu kan het gewoon op je laptop. Als je ziet wat er mogelijk is, kan je vanzelf zin krijgen om nieuw werk te gaan produceren.

9. Volg een workshop

Laat je begeleiden door een ervaren fotograaf. Dat kan door een workshop te volgen. Een buitenstaander kan je technieken en invalshoeken laten zien waaraan je nooit eerder dacht, en die je misschien net nodig hebt om met goede moed opnieuw te beginnen. En om nóg betere foto’s te maken.

10. Laat de camera even met rust

Vergeet fotografie voor een tijd. Leg de camera in de kast. Ga iets anders doen. Lees een paar boeken. Kijk films. Ga met vrienden op een terras zitten. Bezoek familie. Maak een wandeling. Loop een marathon. Het maakt niet uit. Ook al is fotografie voor jou “maar” een hobby, net als bij betaald werk kan de batterij soms leeg zijn, en is opnieuw opladen voldoende om in de toekomst weer te presteren.

2 reacties

  1. Frie

    haha, dankjewel, dit had ik even nodig….:). Ik wacht dus geduldig af tot het over is :p.
    Ik ga voorlopig gewoon vogels kijken, maak foto’s die niet om aan te zien zijn maar die wel helpen bij het determineren van de vogels die ik tegen kom. win win ! :p. Vogels fotograferen is normaal niet mijn ding maar nu helpt het dan toch wel dat ik mijn fototoestel bij me heb!
    grts!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven