Workshop Straatfotografie? Kom naar Antwerpen!

Deel deze pagina

Workshop Straatfotografie op Centraal Station Antwerpen

Zoek je een workshop straatfotografie die je leert experimenteren met compositie? Wil je uitvissen of het genre wel voor jou is? Zonder dat het kapitalen kost? En op zo’n manier dat je geen ruzie krijgt met de mensen die op je foto komen?

Sinds 2018 geef ik regelmatig workshops met maximaal twee personen in en om het centraal station in Antwerpen. Waarom maximaal twee personen? Omdat elke deelnemer dan aandacht kan krijgen, en omdat straatfotografie niet werkt als je met een grote groep door de stad sjokt (waarom? lees hierover dit artikel).

Voor wie en wat?

De workshops zijn bedoeld voor mensen die met straatfotografie willen beginnen, of er meer mee bezig willen zijn. We gaan samen op zoek naar mooi licht, interessante locaties, geschikte onderwerpen en originele invalshoeken. Geen onnodig lange theorielessen, maar de essentie: learning by doing.

Ik organiseer de workshops in samenwerking met de bekende reissite Airbnb. Afhankelijk van de deelnemers wordt de workshop in het Engels of het Nederlands gehouden.

Stuur na afloop je beste foto’s door via e-mail. Ik voorzie ze dan van eerlijk commentaar.

Met welke camera?

Wat voor camera je hebt, is niet belangrijk. Straatfoto’s kan je zelfs met je gsm maken. Ervaring en technische kennis helpen, maar zijn niet doorslaggevend. Waar het om gaat is dat je mooie foto’s maakt met zeggingskracht. Daar wil ik je bij helpen. Het gaat om kijken. Je fototoestel is maar een hulpmiddel.

Wanneer zijn de workshops in Antwerpen?

Voor de komende maanden staan de volgende workshops gepland in en rond Antwerpen Centraal:

  • Zaterdag 27 april
  • Zaterdag 18 mei
  • Zaterdag 25 mei
  • Zaterdag 8 juni
  • Zaterdag 15 juni
  • Zaterdag 29 juni

Elke workshop begint om 10.00 uur en duurt minimaal 2.5 uur. Voor boekingen ga je naar deze pagina op Airbnb. Je vindt daar ook recensies. De workshops staan op zichzelf en kunnen ook worden geboekt door mensen die géén bed & breakfast via de website huren.

Heb je liever een andere datum dan bovenstaande? Stuur me dan een mail.

Hoe benader ik straatfotografie?

Ik beoefen straatfotografie op een niet-agressieve manier. Dus spring ik niet ongevraagd met mijn camera voor iemands neus. Liever kies ik voor een meer terughoudende benadering, met meer nadruk op het geheel en minder op herkenbare gezichten. Mijn straatfoto’s zijn wel allemaal candid: de mensen op de foto’s merken niet of nauwelijks dat ze gefotografeerd worden, zodat elk tafereel spontaan en ongekunsteld blijft.

De mens tonen in zijn of haar omgeving: dat is het uitgangspunt. Deze benadering lokt niet gauw conflicten uit met je onderwerpen. Het is een “veilige” vorm van straatfotografie, maar daarom nog niet gemakkelijk: deze manier van werken vraagt inzicht in compositie.

Als je wil leren fotograferen als Bruce Gilden of (het andere uiterste) met toestemming straatportretten wil maken, dan zijn deze workshops minder geschikt.

Waarom het station?

  • Elke dag komen hier duizenden mensen om naar werk of huis te gaan, om afscheid te nemen, om de tijd te doden… Bedrijvigheid gegarandeerd.
  • De architectuur kent een enorme variatie. De meeste bezoekers komen niet verder dan het oude deel van het station, maar er is veel meer te zien. Op een klein oppervlak vind je tal van mogelijkheden om mooie foto’s te maken.
  • Ook de directe omgeving is interessant voor straatfotografie. Er is de diamantwijk, maar ook de Kievitbuurt die volop in transitie is.
  • Last but not least, er is een dak. Omdat het station grotendeels overkapt is, kan deze workshop ook bij slecht weer doorgaan.

Het station is een perfecte locatie, maar uiteindelijk slechts het decor. Het gaat om de foto’s, en hoe je die maakt. Daarom is deze workshop ook de moeite als je het station al goed kent.


Deel deze pagina