Wat is straatfotografie?


Algemeen / zondag, februari 18th, 2018
Deel deze pagina

Tja, wat is straatfotografie? Het is een breed begrip en er is niet één definitie. Voer voor hokjesgeesten.

Zoek op internet naar een omschrijving van straatfotografie en je vindt een dozijn definities die allemaal verschillen. Of kijk op Flickr of Instagram. Wat de een met #streetphotography tagt, zal de ander nauwelijks straatfotografie noemen. Blogs en fora kunnen er levendige discussies over voeren. En iedereen heeft algauw gelijk, want categorisering van foto’s is geen wiskunde.

Begrippen veranderen voortdurend. Wat is bijvoorbeeld een fotograaf? Is dat niet iemand met een studio en een orderportefeuille? En anders wel een diploma van de kunstacademie en een agenda met expositiedata?

Ik ben iemand die naar buiten gaat en de foto’s maakt die hij graag ziet. Ik heb geen diploma, geen studio. De beperkingen die ik me opleg, komen meer uit mijzelf dan uit de drang om in een hokje te passen. Door je strikt aan de definities van een genre te houden, kun je leren maar ook veel schoonheid mislopen. Maar ik weet dat mensen behoefte hebben aan duiding. Wat meteen de enige reden is waarom deze website straatfotograaf.be heet. Wat ik doe valt als straatfotografie te omschrijven. Maar daar kwam ik pas al doende achter.

Straatfotografie definitie

Laat ik eerst vooropstellen wat straatfotografie niet is. En dat is: elke foto die op straat is genomen. Een foto van een bezienswaardigheid is geen straatfoto. Een foto van twee mensen die mekaar omhelzen met een bezienswaardigheid op de achtergrond wel.

Dit element komt veel terug in definities van straatfotografie: het gaat bij dit genre om mensen en wat ze doen. Alleen, hoe ver ga je hierin? Volgens hardliners is de omgeving louter bijzaak en dient ze slechts om de aandacht op de mens te vestigen. Dit impliceert dat die mensen zich om het even waar kunnen bevinden. Maar wat te denken van Henri Cartier-Bresson? Hij maakte tal van foto’s waarin mens en omgeving perfect harmonieerden, en in nogal wat gevallen domineerde de omgeving, niet de mens. En Cartier-Bresson wordt als de godfather van de straatfotografie gezien.

Laat ik mijn omschrijving maar geven: Straatfotografie legt de menselijke activiteit vast en/of de menselijke aanwezigheid, in zijn of haar dagelijkse omgeving.

Deze omschrijving is door de en/of-toevoeging ruimer dan de benadering van de puristen, maar wel nauwer dan de definitie die je nogal eens op photo sharing sites tegenkomt. Ik zou er nog enkele voorwaarden aan verbinden.

  • De in beeld gebrachte personen zijn geen beroemdheden. Bezoek je een evenement, kunnen bezoekers een straatfoto opleveren, maar niet de presentatoren of artiesten (tenzij vagelijk op de achtergrond). Wandelt er een bekende politicus op straat, dan valt een kiek van hem niet in de categorie straatfotografie. Het gaat dus om “gewone” mensen.
  • De situatie is niet geregisseerd. De personen op de foto realiseren zich idealiter niet dat er een camera op ze gericht is. Weten ze dat wel, dan veranderen ze hun activiteit of houding niet omwille van die camera.
  • Mocht het onderwerp nieuwswaardig zijn, dan ligt de nadruk op hoe de mens ermee omgaat, niet op het nieuwsfeit. Als je een boze betoger fotografeert, draait de foto om de emotie, niet om het spandoek of de inhoud van het protest.

Discussiepunten

Als je opzoekt hoe anderen deze soort fotografie benaderen vind je snel enkele twistpunten.

Zijn straatportretten straatfotografie?

Onder straatportretten verstaan we hier foto’s van mensen die je van tevoren vraagt of je ze mag fotograferen. Dit leidt tot poseren, terwijl candid opnames als de essentie van van straatfotografie gelden: natuurlijke, niet geposeerde situaties. Kortom, het wringt. Toch zijn er straatfotografen die er geen probleem mee hebben om hun onderwerpen om vooraf toestemming te vragen. De kans bestaat dat je dit ziet aan de foto. Poseren verandert iemands emotionele uitdrukking. Wat niet wil zeggen dat het slechte foto’s oplevert.

Moeten er mensen in beeld?

Sommige straatfotografen vinden het een must. Ze zien het liefst interactie. Bijvoorbeeld mensen die praten, ruziën, kussen. Prachtig, maar veel steden (en alle in België en Nederland) zijn te klein voor een dagelijks en interessant aanbod aan zulke taferelen. Het klimaat in de Benelux zorgt er ook voor dat ze zich vaker binnenshuis afspelen dan op straat. Gelukkig kun je het vastleggen van menselijke activiteiten breder benaderen. Elk stadsbeeld is mensenwerk. De mens herken je ook door een slingerende verpakking, een sigarettenpeuk of een reclamebord. Of door een silhouette dat, op een afstandje, door het beeld loopt en zo toch een element van leven toevoegt aan een anders doodse plaat.

Hoort natuur op een straatfoto?

Ik heb foto’s gemaakt van parken die er zo verwilderd uitzien dat je denkt aan bossen op de boerenbuiten. Iemand met een obsessie voor hokjes zal die plaatjes niet snel als straatfotografie beschouwen maar er een natuur- of landschapsfoto in zien. Hetzelfde geldt voor een strand. Wil je verwarring voorkomen en er een “straatfoto” van maken, volstaat een voorbijganger of, opnieuw, iets wat door iemand is achtergelaten. Sowieso een goed idee, want mensen of voorwerpen die niet op hun plaats lijken versterken emotie en geven een gevoel van ruimte.

Is straatfotografie voorbehouden aan de stad?

Anders gezegd: kan je ook straatfoto’s maken in een dorp? Absoluut, al wordt ook hier verschillend over gedacht. Straatfotografie in een stad is simpeler. Er zijn veel mensen en er gebeurt meer. Het is nergens zo gemakkelijk om mooie straatfoto’s te maken als in een miljoenenstad als New York. Geen wonder dat het genre er hoogtij viert. Maar de activiteiten die je in steden vindt, kom je ook elders tegen, op een kleinere schaal. Ze daar zoeken vraagt wel geduld en enige moed, want in een dorp vinden ze een camera maar verdacht. Hoewel het genre straatfotografie heet, is er niks mis met landwegfotografie.

Mag je alleen buiten fotograferen voor een echte straatfoto?

Je leest vaak dat je straatfoto’s alleen buiten in de openbare ruimte mag maken. Wat is openbare ruimte? Een treinstation of winkelcentrum wandel je zo binnen, maar het zijn zelden openbare gebouwen. Je kunt er geweigerd worden. In een café ligt dat nog duidelijker. Toch vind je daar situaties die zich prima lenen voor straatfoto’s. Voor mij is elke omgeving acceptabel zolang er sprake is van menselijke elementen. Het gebeurt weinig, maar je kunt een straatfoto ook in iemands slaapkamer maken. Of je vanuit een juridisch perspectief alles mag fotograferen, is een ander paar mouwen.

Moet je per se een 35mm-lens gebruiken?

Menig straatfotograaf verkiest een kleine, vaste lens (zoals 35mm). Daarmee staat zowel de maker als de beschouwer dichter op de scène. Een telelens haalt wat veraf is naar voren: er treedt een vervorming op en je voelt afstand. Bij een vaste 35mm-lens is dat amper het geval. Je verliest ook geen tijd met zoomen. Dat zijn voordelen, maar je eigen voorkeur ontwikkelen lijkt me belangrijker. Je kunt een zoomlens gebruiken en jezelf beperkingen opleggen, bijvoorbeeld: je gaat niet verder dan 50mm. Je kunt ook bewust voor de vervorming van een telelens kiezen en er een persoonlijk stijlkenmerk van maken. Alles mag.

Moet straatfotografie altijd zwartwit zijn?

Dat de pioniers geen kleur gebruikten, is logisch. Ofwel bestond kleur niet, ofwel waren kleurenfoto’s duur c.q. kwalitatief matig. Die tijd is voorbij. Zwartwit elimineert ongewenste afleiding, maar kleur kan even goed een beeld versterken en leven toevoegen. De ene werkt altijd in zwartwit, de ander in kleur, en de derde laat het van de foto afhangen. Er is geen fout of juist.

Is straatfotografie per definitie sociaal geëngageerd?

Er zijn fotografen die vooral bedelaars, alcoholisten, gehandicapten en gerimpelde bejaarden in beeld brengen. Die insteek is een discussie op zichzelf. Je begeeft je snel op het vlak van ethiek: is het wel netjes om die eenbenige bedelaar ongevraagd op Instagram te slingeren? Sommige straatfotografen tonen juist rijkdom. Of busreizigers. Hondenbezitters. Ambtenaren. Of mensen en dingen met rondingen. Alles wat rood is. Wie er veel mee bezig is, ontwikkelt vanzelf een stijl. Sociaal engagement kan en mag, maar staat los van het genre.

Tot slot. Henri Cartier-Bresson had een hekel aan de term straatfotografie.


Wat is straatfotografie? Hieronder enkele video’s die elk een definitie proberen te geven:

 


Deel deze pagina