Over mij

Deel deze pagina

Ik kijk graag vanaf de zijlijn. Letterlijk. Figuurlijk. Ik sta niet graag in het centrum van de belangstelling, maar ik wil wel weten wat er gebeurt. Wat ik zie of hoor, probeer ik te begrijpen. En dat geef ik door, zelfs al zit er niemand op te wachten. Dat doe ik al mijn hele leven: publiceren. Ik lijk niet anders te kunnen. Waarom? Dat is vast voer voor psychologen, misschien wel psychiaters. Maar die meen ik juist te vermijden door aan de zijlijn te staan.

Mijn eerste lieStraatfotograaf Marc Pennartzfde was verhalen verzinnen, vaak verhalen met wortels in de werkelijkheid. De realiteit is immers vreemder dan fictie, zegt het cliché, en dus is ze de ideale voedingsbodem voor een verhaal. Journalist werd mijn beroep.

Mijn liefde voor afbeeldingen is er wel altijd geweest. Misschien verkoos ik daarom stripboeken op de lagere school. Met “echte” jeugdliteratuur had ik veel minder. Het zal in de genen zitten. Mijn vader was een hobbyfotograaf, mijn broer heeft een fotoboek op zijn naam staan en een neef verdient de kost als uitgever van kunstboeken. Zelf vond ik foto’s maken als kind al leuk, hoewel ik het lange tijd moest stellen met de afgedankte Kodak Instamatic van mijn broer. Ik vond veel leuk. Dus probeerde ik ook andere dingen, schrijven en muziekmaken bijvoorbeeld. Ik was de dertig al gepasseerd toen ik mezelf een fatsoenlijke camera gunde. Die heb ik wel meteen professioneel ingezet omdat ik als journalist ook geregeld foto’s bij mijn artikelen nodig had.

Iets weerhield me ervan om me er eerder in te verdiepen. Als kind kreeg ik de indruk dat fotografie best ingewikkeld was. Dan stond mijn vader, een ware techneut, een half uur met zijn Praktica over een bloem gebogen en kwam er uiteindelijk één foto uit. Als zijn camera tenminste niet kapot was, want ik groeide ook op met het idee dat fototoestellen uiterst breekbaar waren. Er ging echter weinig boven de dia-avonden thuis. Dat waren evenementen. Al vond ik vaders plaatjes van bloemen nooit echt spannend.

Intussen weet ik beter. Het gaat bij foto’s om compositie. Fotografie is als muziek. Het gaat er niet om hoeveel noten er binnen een minuut worden gespeeld en of er nergens een valse tussenzit, maar welke noten en wanneer. Techniek wordt overschat. Het gaat om zien. De ogen van de fotograaf zijn belangrijker dan de knoppen en wieltjes op de camera.

En locatie speelt een rol. Een grote. Ik woonde lang op het Zweedse platteland. Ik ben niet als mijn vader, dus bloemen fotografeerde ik weinig, maar wel natuurschoon. Er was trouwens niet veel anders. Een paar jaar geleden keerde ik terug naar de stad en vandaag ben ik veel bezig met straatfotografie. Dat is geen bewuste keuze. Ik ben me pas al doende gaan realiseren dat mijn foto’s in dat hokje passen.

Dat ik me intensiever met dit genre ben gaan bezighouden is ergens een logische ontwikkeling. Immers, in straatfotografie maak je iets nieuws op basis van reële gegevens. Het is, hoe fragmentarisch ook, een vorm van vertellen en dat doe ik al mijn leven lang.

Het is tevens een solitaire activiteit met een positieve invloed op de gezondheid: wanneer ik op pad ben om foto’s te nemen, wandel ik gemakkelijk 15 kilometer op één dag. De Frans-Amerikaanse straatfotografe Valérie Jardin zei ooit dat ze meer investeert in schoenen dan in fotoapparatuur. Straatfotografie vereist ook concentratie. Je moet alert blijven en daardoor vergeet je zowat alle dagelijkse bekommernissen. En het is spannend. Je weet nooit wat zich om de hoek bevindt.

Sommigen doen yoga of mediteren, anderen nemen foto’s. Je raakt ervan in een flow, wordt een met wat je doet. En hoewel ik dicht bij de actie komt, bekijk ik ze vanaf de zijlijn. De beste plaats om het leven te observeren. Voor mij toch.


Straatfotograaf Marc Pennartz werd geboren in Nederland, en woont nu in België, in de regio Antwerpen. Als journalist schreef hij voor diverse kranten en tijdschriften. Tegenwoordig werkt hij als freelance content manager en webredacteur. Bezoek marcpennartz.nl voor zijn Nederlandse boeken en artikelen.


Deel deze pagina